Kakao, Zdrowe przysmaki

Jakie właściwości wykazuje surowe kakao?

Czym różni się kakao zwykle od kakao surowego?

Surowe kakao w swoim składzie zawiera bardzo duża liczbę antyoksydantów. Nawet zawiera ich więcej od czarnych jagód, czerwonego wina, acai oraz także granatów. Kakao zwykłe spotykane jest najczęściej w sklepach na półkach. Rzadziej zauważamy surowe kakao. Czy pomiędzy sobą się różnią? W zasadzie wszystkim. Na pewno nie tylko samą nazwą. Surowe kakao to nic innego jak ziarna kakaowca. Ziarna te nie zostały poddane temperaturze wysokiej. Przeciwnie do klasycznego kakao ziarna również nie są palone czy też prażone. Są tylko poddane fermentacji oraz są suszone. Dzięki temu w swoim składzie zawierają wciąż bardzo cennych składników. Gdy ziarna palone są, to automatycznie są one pozbawione wszelkich właściwości antyoksydacyjnych, w które kakao jest najbardziej bogate.

Surowe kakao oraz jego właściwości

Jakie składniki konkretnie znajdują się w surowym kakaowcu? Na pewno najwięcej jest magnezu. Jednak to nie wszystko. Do czynienia mamy także z:

– potasem,

– wapniem,

– manganem,

– chromem,

– wapniem.

Bardzo ważną informacją jest to, że nawet wołowina nie zawiera tyle żelaz co właśnie wspomniane już surowe kakao. Na tym przykładzie dopiero wiele osób jest w stanie to zrozumieć.

Surowe kakao – na co jest najlepsze?

Kakao ma wpływ bezpośredni na nasz humor oraz na nasze samopoczucie. Co ciekawe jest to pozytywny wpływ. Po wypiciu kubka kakao czujemy się naprawdę genialnie. Co więcej bardzo nam smakuje. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby kakao.  Mówiąc w skrócie picie kakao pozwala nam na odnalezienie sensu życia. Wszystko jakoś jest dla nas łatwiejsze i każdy dzień wygląda niezmiernie pozytywnie. Oby tak dalej.

Ochrona serca

Surowe kakao to świetne źródło magnezu. Magnez jest odpowiedzialny za udział w regulacji pracy całego serca. Oprócz tego surowe kakao boga te jest bardzo w przeciwutleniacze. Pomagają one właśnie na ochronę bezpośrednią naszych naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem. Co więcej pomagają również mniejszych samą ilość cholesterolu tego złego. Śmiało można zatem powiedzieć, że po samym wypiciu kakao powraca nam radość życia, jesteśmy szczęśliwsi oraz nasze serce jest w pełni zabezpieczone. Mało kto wie, że kakao surowe także jest odpowiedzialne za zatrzymanie procesu starzenia skóry. Jest to szczególnie ważna informacja dla kobiet, które niesamowicie o siebie dbają. Zatem gdy mamy do wyboru zwykłe kakao oraz kakao surowe, to zawsze powinniśmy wybrać to drugie. Dzięki temu będziemy mieli do czynienia z masą właściwości, które są odpowiedzialne nie tylko za nasze zdrowie, ale także za nasz wygląd oraz samopoczucie, które także jest bardzo ważne.

Twój komentarz